Le ricette di Laura Terenzani
La signora Laura, moglie del compianto Enzo, fin dalle prime edizioni ha arricchito il Lunario Parmigiano con ricette tipiche parmigiane. Sono le ricette cha al poeta Luigi Vicini – sono parole sue – facevano venire l’acquolina in bocca. Ad oggi saranno almeno un centinaio. Quelle che seguono sono solo alcune di esse.
Ciac’ri froli
Impastär 250 gr. äd faren’na, 30 gr. äd succor, 40 gr. äd buter, un óv intregh, ‘na bala d’óv, du cuciär ‘d grapa, un psigòt äd säl, ‘na pónten’na d’alvadór… LEGGI TUTTO
Cunì da sägra
Dopa averol bén pulì, a s‘ taja al cunì a toch, ch’i van infarinè e po miss in padéla con un po’ d’oli bón. Quand j én rozolè a s’ ghe zónta il varduri a bconsén… LEGGI TUTTO
Il segreto per un buon brodo
Mèttor al manz in-t-la bronza con ‘dl’aqua frédda; s’ciumär bén bén primma ch’la bòjja e po zontarogh ‘na carotla, dal sènnor, ‘na sigòlla stecäda con un… LEGGI TUTTO
Marlùss fritt
Fär ‘na pastéla col lat, ‘na bala d’ óv, farén’na, un psigòt äd säl (parchè al marlùss l ‘é za savori) e p’r ultim al ciär d’óv montè. Mettrogh déntor al marlùss a toch… LEGGI TUTTO
Patonén
Impastär ‘dla farén’na ‘d castagni (cme par la patón’na) e cózorni un mucén ala volta in-t-’na padlén’na bzóntäda apén’na. Sténdor sóra ogni patonén un po’ äd… LEGGI TUTTO
Polpetón ‘d cavàl
Bagnär col brod dil fetti ‘d pan in casètta, stricärja e schisärja con la forsén’na insèmma a un pomm-da-téra cot. Al pién al va fat con un óv o du, formàj razù… LEGGI TUTTO
Ragù ’d l’ort
Tajär a sprochén un toch äd succa, tridär ‘na sigolla e ‘na gamba ‘d sènnor, fär rozolär con ‘d l’oli, e po zontärogh do o tre tomachi tridädi e ‘na pistäda d’aj e… LEGGI TUTTO
Riz e vérzi
Fär dil tajadlén’ni in-t-’na méza vérza e mèttorja in-t-’na bronza d’aqua frédda con i pomm-da-téra plè, con méz cuciär äd sälsa e soquant gròssti äd grana… LEGGI TUTTO
Zgranfgnón ‘d pomm-da-téra
Cózor i pomm-da-téra, pasärja con al schissapòmm e impastärja con lafarén’na, 4 etto p’r ogni chilo äd pomm-da-téra. Al segrét p’r avergh un impast bél… LEGGI TUTTO